Posts

Form 5 | PdPR Videos & Google Forms | Unit 7: The Media

Image
Based on the Form 5 Scheme of Work Part 1: Reading (Print Media vs Modern Media) >>Video Lesson: https://youtu.be/XfPPXuuKMkI >>For students, Google Form exercises: https://forms.gle/Z85se1DEF8qD4XT97 >>For teachers, copy the Google Form: https://docs.google.com/forms/d/1R6KxSpy3ESl7jWS4LWtNEGe2Clke7pOmBTotwYj4MU4/copy Part 2: Listening (News Sources) >>Video Lesson: https://youtu.be/nV69eOQneY4 >>For students, Google Form exercises: https://forms.gle/REUUKmSwfHwc5Ud39 >>For teachers, copy the Google Form: https://docs.google.com/forms/d/1COqYM9hq3bkmFUvFteWQ4j6F_UfwXGJB2_BH_d-oiDs/copy Part 3: Grammar (Impersonal & Personal Passive Structures) >>Video lesson: https://youtu.be/7ASA8L6pxUI >>For students, Google Form exercises: https://forms.gle/EHo8TWQUxDoFAHfr9 >>For teachers, copy the Google Form: https://docs.google.com/forms/d/1V1JUAw5HDMwfmRfST5HbZry6LJViVVJXDxqg-XcptzU/copy Part 4: Vocabulary >>Video Lesson: https://

Cara Senang Kongsikan Audio Di PdPR Google Meet

Image
  Semestinya cikgu telah menghabiskan banyak masa & usaha dalam memilih video yang paling sesuai untuk murid-murid anda kan? Tetapi bila waktu Google Meet, mereka hanya dapat tengok video tapi tak dapat dengar audio pula! Dalam 4 minit, cikgu akan tunjukkan cara senang kongsikan audio di Google Meet dengan Chrome. Sertailah komuniti guru bantu guru di "Manglish Is English Too": https://www.guilded.gg/manglish Tusyen atas talian: https://www.mytuition.live/teachers/jarod-yong/ SPM English Telegram: https://t.me/spmbi PT3 English Telegram: https://t.me/pt3bi  

Cara Senang Rakam PdPR

Image
Cikgu menghabiskan banyak masa sediakan setiap lesson, kan? Jangan bazir usaha yang dicurahkan dalam PdPR. Rakam sesi anda & kongsikan dgn murid-murid di group ataupun upload ke YouTube & jadikannya bahan rujukkan kepada semua . Dalam 4 minit, cikgu akan ajar anda cara senang merakam PdPR dengan OBS. Cara ini boleh digunakan dengan semua: Google Meet, Telegram, Teams, Zoom, Webex, Jitsi, Twitch, Discord, & lain-lain! Sertailah komuniti guru bantu guru "Manglish Is English Too": https://www.guilded.gg/i/aE9Q0qNE Online Tutoring: https://www.mytuition.live/teachers/jarod-yong/ SPM English Telegram Group: https://t.me/spmbi PT3 English Telegram Group: https://t.me/pt3bi

APDM: Kehadiran PdPR Siap Dgn 1 Butang

Image
Siapa guru tingkatan sila angkat tangan! Cikgu akan tunjukkan cara mengambil kehadiran PdPR di APDM untuk SEMUA murid dengan menekan SATU butang sahaja. Serious! Lepas ini, pasti anda akan seronok mengambil kehadiran setiap hari! 😅 Setiap hari minggu, guru-guru tingkatan perlu klik 3 kali di APDM bagi mengambil kehadiran setiap murid. Kehadiran ini sama saja setiap hari tanpa mengira kehadiran sebenar pelajar tersebut. Tambahan lagi dengan kelajuan laman itu yang sangat mencabar kesihatan mental. 😵 Cuba bayangkan kalau anda perlu mengambil kehadiran untuk 30 pelajar setiap hari... Sakit jari & sakit kepala, kan?! Cikgu harap jasa baik para guru seMalaysia diberkati & cikgu doakan mudah rezeki kepada semua. 🥰 Pautan skrip: https://drive.google.com/file/d/1R1yZKaALU0UYA5FsVyOHGq1zMUtAG_aQ/view?usp=sharing Sertailah komuniti guru bantu guru "Manglish Is English Too": https://www.guilded.gg/i/aE9Q0qNE Online Tutoring: https://www.mytuition.live/teachers/jarod-yong/ SPM

Cara Betulkan Setting Webcam Telegram

Image
Apabila anda membuka webcam di Telegram, adakah kosong sahaja? Tak jumpa-jumpa setting webcam dalam applikasi Telegram? Nak pakai Telegram video call untuk PdPR? Janganlah memalukan diri waktu mesyuarat panitia macam aku buat pada minggu lepas! Tak test terus pakai dalam mesyuarat! 🤣 Sertailah komuniti guru bantu guru "Manglish Is English Too": https://www.guilded.gg/i/aE9Q0qNE Online Tutoring: https://www.mytuition.live/teachers/jarod-yong/ SPM English Telegram Group: https://t.me/spmbi PT3 English Telegram Group: https://t.me/pt3bi